Installatieconcert Triggers and Thresholds in première in Antwerpen

Triggers and Thresholds Op zaterdag 27 september gaat de nieuwe creatie van het Jens Maurits OrchestraTriggers and Thresholds‘ in première in Rataplan te Antwerpen in het kader van het festival BORG. Triggers & Thresholds is een uniek ‘installatieconcert’ waarbij zeven muzikanten, één videast en één installatiekunstenaar op zoek gaan naar de wortels van de muziek.

Interviews met verschillende wetenschappers over de processen die het leven tot muziek hebben gestuwd, werden verweven met de composities van Jens Bouttery die processen van evolutie, bewustzijn en de werking van ons brein naar zijn muziek brengt. Als blokjes DNA koppelen melodieën zich aan elkaar en worden ze bij elke stap complexer. Terwijl dit evolutiespel zich ontplooit, veranderen de muzikanten tijdens hun voorstelling onder andere in een groep kibbelende vogels, een stel vlooiende apen en een troepje neuronen in de auditieve cortex.

Tegelijk zorgt Lucas Kramers installatie voor een beeldende vertaling van een mechanisme dat langzaamaan een geheugen opbouwt en het heden daarmee herschrijft. Denk daarbij aan microfoons als zintuigen, magneetbanden als een zenuwstelsel, bandorgel als bewustzijn en luidsprekers als motorische output. Het geheel wordt afgewerkt door een voordracht van teksten die werden verzameld en gecreëerd tijdens de zoektocht van Jens Bouttery en Daan Milius. Ze nemen ons mee naar het doen en laten van de aap-mens, het puntje van ons slakkenhuis en het gefluister van ons onderbewustzijn. Met de zoölogie als wetenschappelijk vertrekpunt, de muziek als transcriptie  van die wetenschap, een video als ondersteuning van de muzikale thema’s en beeldende kunst als het kader waarin dit alles wordt samengebracht, vormt Triggers & Thresholds een muzikale en theatrale ervaring die onomkeerbaar evolueert en nooit hetzelfde blijkt.

Het Jens Maurits Orchestra is een ensemble van jonge creatievelingen die op een heel eigen en gedurfde wijze omgaan met hun artistieke medium en daar bovendien ook een breed publiek mee aanspreken. Spilfiguren van dit collectief zijn drummer/componist Jens Bouttery en videast Daan Millius. Beide zijn reeds bekend van hun gelauwerde project The Dubtapes – interviews in concert, waar zij onderzoek deden naar de muzikaliteit van taal. The Dubtapes was het afstudeerproject van Jens Bouttery en Daan Milius. Samen verlegden en versmolten ze de grenzen van hun eigen media: muziek, video, improvisatie, documentaire. Het resultaat was een voorstelling die beloond werd met de Toots Thielemans award en een Jazlab-tournee.

Het Jens Maurits Orchestra bestaat naast Daan Milius (concept en video) en Jens Bouttery (concept, muziek en drums) uit Lucas Kramer (installatie), James Douglas Eynon (tekst), Niels Van Heertum (euphonium/bugel/trompet), Dorian Dumont (piano), Benjamin Sauzereau (gitaar), Rik Sturtewagen (viool), Lennart Heyndels (cello) en Joris Lindemans (contrabas). Stuk voor stuk beloftevolle jazzmuzikanten met Brussel als uitvalsbasis en werkzaam in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Praktische info :

Jens Maurits Orchestra: Triggers and Thresholds
Zaterdag 27 september 2014 om 20.00 u
Rataplan – Borgerhout

Meer info : www.rataplanvzw.be, www.b-o-r-g.be en www.jensmauritsorchestra.com