Aranis op tournee met Made in Belgium II

Aranis Op hun vorige album ‘Made in Belgium’ (2012) speelt Aranis de werken van vele Belgische componisten, die zelf niet bang zijn van enige muzikale kruisbestuiving. Gezien het succes van deze CD, stortte de groep zich in een soortgelijk project. ‘Made in Belgium II‘ is spannender dan een film. Modern klassiek met minimalisme als inspiratie. Jachtige gedrevenheid die niet altijd even toegankelijk is, maar altijd boeiend. De rode draad is een onderhuidse schwung, of ‘groove’ zoals de leden van Aranis het zelf uitdrukken. Ze slagen erin klassiek te verweven met jazzy en folky elementen, soms raken ze zelfs de ‘opwinding van pop’. Aranis’ muziek valt niet binnen één noemer of genre vast te pinnen. Op bijzonder elegante wijze, niet zelden met kippenvel tot gevolg, stelt deze zevenkoppige band zich open naar de wereld.

Ze stoffen de klassieke muziek verder af, brengen balkanklezmerpunk zonder drums of klarinet, hete woestijntango uit Brussel én improviseren zonder moeilijkdoenerij! Geen enkele stijl kan het aan de muziek van Aranis te omschrijven. En dat is prima! Deze zes-koppige eigenzinnigheid is jullie lekker te slim af… Klassiek? Jazz? Folk? Rock?… Allemaal goede ingrediënten voor op de muzikale Aranis-pizza. De composities zijn van Peter Vermeersch (FES), Koen van Roy (Cro Magnon), Walter Hus (Maximalist!), Ananta Roosens (La sieste du dromadaire), Joris Vanvinckenroye (BASta!), Jan Kuijken (Louis Avenue), Aurélie Dorzée (Aurélia) en anderen.

Aranis is een groep die zich toelegt op het vertolken van nieuwe, avontuurlijke muziek. Deze muziek zit vol tegenstellingen: Ze is duister en licht tegelijkertijd. Ze is mooi en lelijk, eenvoudig en complex. Ze heeft een grote eigenheid en toch zijn er invloeden merkbaar uit vele andere genres en stijlen. Nooit eerder gehoord en toch herkenbaar. Door deze schijnbare tegenstellingen te combineren ontstaat eigentijdse en meeslepende muziek met een heel eigen karakter.

Aranis bestaat uit een vaste kern van vijf gedreven muzikanten. Naar gelang het project worden zij verder aangevuld met gastmuzikanten. Enkele kenmerken van de uitvoeringen zijn een verfijnd en dynamisch samenspel waarbij steeds wordt gezocht naar een zo fris en levendig mogelijke vertolking.

Praktische info :

Aranis : Made in Belgium II (try-out)
Donderdag 9 oktober 2014 om 20.15 u
De Cultuurloft – Gent

Meer info : decultuurloft.be en www.aranis.be
—————————–
Vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober 2014, telkens om 20.00 u (première)
Museumtheater Zwijgershoek – Sint-Niklaas

Meer info : www.ccsint-niklaas.be en www.aranis.be
—————————–
Zondag 19 oktober 2014 om 11.00 u
Bozar – Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.aranis.be
—————————–
Woensdag 22 oktober 2014 om 20.00 u
Cultuurcentrum de Brouckere – Torhout

Meer info : www.ccdebrouckere.be en www.aranis.be

Deze voorstelling is ook nog te zien op 25/01/2015 in GC Den Egger in Scherpenheuvel-Zichem, op 7/02/2015 in CC De Adelberg in Lommel, op 8/02/2015 in de Concertstudio in Kortrijk, op 13/02/2015 in de Sint-Amanduskerk in Blankenberge, op 4/03/2015 in CC de Werft in Geel en op 20/03/2015 in CC Nova in Wetteren.