Heleen Van Haegenborgh stelt debuut-cd Signaux voor in de Handelsbeurs

Heleen Van Haegenborgh Vrijdag komt pianiste/componiste Heleen Van Haegenborgh (foto) haar debuut-cd Signaux voorstellen in de Handelsbeurs in Gent, een plaat met solowerk waarin een uniek scheepshoornorgel de toon zet. Hoewel haar muziek niet strikt minimal te noemen is, voelt Van Haegenborgh zich wel verwant met de stroming. Haar werk ontwikkelt zich langzaam, ze neemt haar tijd. Ook zijn klassieke invloeden duidelijk hoorbaar, een restant van haar verleden als uitvoerder van componisten als Morton Feldman, John Cage en James Tenney.

Van Haegenborgh ontdekte via youtube Raoul de La Roche Aymon, een Fransman die scheepshoorns verzamelt. Ze koos er 23 uit – goed voor twee octaven – en liet de Fransman een klavier bouwen dat de hoorns bedient. Een soort scheepshoornorgel. Daarmee ging de componiste in Van Haegenborgh aan de slag. ‘Signaux’ is een stuk voor piano en 23 misthoorns. De compositie ging vorig jaar in première in de Gentse Haven. Voor de Handelsbeurs werd de oorspronkelijke versie wegens plaatsgebrek herbekeken en vertaald. Het scheepshoornorgel verschijnt op film, en door de specifieke opstelling van de luidsprekers zal het geluid ervan het publiek omringen. Met die klanken gaat Heleen in dialoog, zowel op als in de piano.

‘Regina, piece for wired’ is het tweede werk van de avond. Daarin verwijst Van Haegenborgh abstracte naar klassieken als Rameau en Purcell en Vlaamse polyfonisten als Jakob Obrecht. Ze past hier haar eigen pianotechniek toe, waarbij ze de snaren met nylondraden omzwachtelt, vlecht en ophangt. Zo creëert ze brede klanken die aan strijkers doen denken. Toch heeft het een volledig eigen timbre, waar de piano versmelt met de klank van de scheepshoorns.

The Necks maken van jazz een rekbaar begrip. Hun muziek situeert zich tussen uitgebeend minimalisme en vrije improvisatie, waarbinnen de muzikanten met een verbazingwekkende creativiteit te werk gaan. Hun concerten groeien standaard uit tot regelrechte marathons van aangehouden intensiteit. Een hypnotiserende hoorspel met ritueel karakter en de epische grandeur van breedbeeldcinema. Sinds Tony Buck, Lloyd Swanson en Chris Abrahams de band een kwarteeuw geleden oprichtten, was het unieke karakter van het Australische trio een feit. Concerten en albums draaien doorgaans uit op een collectieve trance. Schijnbare kleinigheden vormen de basis voor het eindeloos variëren op, en een binnenstebuiten keren van structuren.

Praktische info :

The Necks / Heleen Van Haegenborgh
Vrijdag 17 oktober 2014 om 2015 u
Handelsberus – Gent

Meer info : www.handelsbeurs.be

Extra :
Heleen Van Haegenborgh : heleenvanhaegenborgh.wordpress.com

Elders op Oorgetuige :
Signaux : dialoog tussen piano en scheepshoorns in de haven van Gent, 20/09/2013