Multimediaspektakel Interzone dompelt je onder in eigentijdse concertbeleving

Interzone Liederen en beelden uit de schemerzone. Een tussenwereld die de werkelijkheid op scherp zet. De voorstelling ‘Interzone’ (2003/2004) van de Duitse componist Enno Poppe en de Vlaamse videokunstenaar Anne Quirynen is een waar spektakelstuk. “Het is een intrigerende voorstelling waarin raadselachtige beelden en teksten zich mengen met broeierige, verfijnde muziek. Poppe is een van de grote jonge talenten van de nieuwe muziek”, schreef De Standaard. Een componist die excelleert in surrealistische klankschilderingen en ongewone instrumentaties à la Harry Partch en Frank Zappa.

Voor ‘Interzone’ baseerde hij zich op het ideeëngoed van William S. Burroughs en diens gelijknamige boek. Burroughs beschrijft de Marokkaanse stad Tanger als een vrijhaven voor kunstenaars. Een kunstmatige wereld die een bijna mythische status verwierf. Poppe en Quirynen nemen deze schemerzone voor vrijbuiters als startpunt van een monumentaal werk voor stem, kamerensemble, vocalisten en video. Je krijgt een gefragmenteerde, urbane wereld te zien als een kruispunt van vele culturen. Zowel in de beelden als in de muziek volgen verschillende stijlen en atmosferen elkaar soms snel op of worden ze op een vervreemdende manier met elkaar gecombineerd. De vocale partijen zijn extreem virtuoos en dragen bij tot een overrompelende totaalervaring. Centrale rol krijgt de stem van Omar Ebrahim en de vocale acrobatiek van de Neue Vocalsolisten Stuttgart. In combinatie met Ensemble Mosaik en de beelden van Anne Quirynen word je op overrompelende wijze meegesleept richting ‘Brave New World’. Nu voor het eerst in ons land te beleven!

Enno Poppe (1969) studeerde directie en compositie aan de Hochschule der Künste Berlin, bij Friedrich Goldmann, Gösta Neuwirth en anderen. Hij zette zijn studies in klanksynthese en algoritmische compositie verder aan de Technische Universität Berlin en aan het Zentrum für Kunst und Medientheorie bij Heinrich Taube. In 1996 nam hij deel aan het Nachwuchsforum van de Gesellschaft für neue Musik en studeerde hij aan de Cité Internationale des Arts in Parijs. Hij is sinds 1998 artistiek directeur van ensemble mosaik. In 2001 kreeg hij de Förderpreis van de Ernst-von-Siemens-Musikstiftung, samen met dit ensemble. In 2002 kreeg hij de Busoni-Preis van de Akademie der Künste in Berlijn. Daarop volgden nog vele prijzen en onderscheidingen, zoals de Schneider-Schott-Musikpreis in 2005 en de Christoph‐ und Stephan‐Kaske‐Preis in 2009. Enno Poppe was docent compositie aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn van 2002 tot 2004 en tijdens de Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt in 2004 en 2010. Hij kreeg opdrachen van de vooraanstaande nieuwe muziekfestivals in Europa. Zijn muziek wordt uitgevoerd in Europa en daarbuiten.

Praktische info :

Ensemble Mosaik & Neue Vocalsolisten Stuttgart : Enno Poppe, Interzone
Vrijdag 24 oktober 2014 om 20.00 u
deSingel – Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.neuevocalsolisten.de en www.ensemble-mosaik.de
—————————
Zondag 26 oktober 2014 om 20.20 u (Inleiding door Maarten Beirens om 19.45 u)
Schouwburg Leuven

Meer info : www.festivalvlaamsbrabant.be, www.neuevocalsolisten.de en www.ensemble-mosaik.de

Extra :
Enno Poppe : www.schott-music.com, en.wikipedia.org, www.kairos-music.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Vijftien jaar TRANSIT: feesteditie met memorabele creaties, tomeloze energie en broeierig slotconcert, 20/10/2014