Zestiende editie Images Sonores met elektronische en gemengde muziek in Luik

Images Sonores Van 6 tot 8 november  presenteert het Centre Henri Pousseur de zestiende editie van het festival IMAGES SONORES in het Théâtre de Liège. Images Sonores brengt sinds meer dan 15 jaar een waar inventaris elektronische en gemengde muziek. Het is het trefpunt van het najaar geworden voor nieuwsgierigen en ontdekkers. Dit jaar nog zet het festival drie avonden lang de muziek van vandaag in de kijker, waar het akoestische instrument wordt verenigd met elektronische klanken en de live verwerking van het geluidssignaal.

Op donderdag 6 november openen de studenten van het Koninklijk Conservatorium Luik Images Sonores 2014 met hun traditionele ‘Carte blanche’. De klassen compositie, gemengde compositie en fluit worden dit jaar begeleid door de fluitspeler Toon Fret. Op het programma staat werk van Eric Bettens, Stefan Hejdrowski, maar ook stukken uit het internationaal repertoire van Steve Reich, Kaija Saariaho, Jacob Ter Veldhuis en Kee-Yong Chong.

Als trouwe gast op Images Sonores installeert het Quatuor Tana zich op vrijdag 7 november in het Théâtre de Liège met een programma dat in het bijzonder het muziekstuk van het eerste elektronische kwartet met snaren van Pierre Slinckx (Prix Henri Pousseur 2013) verzorgt. Daarna is het de beurt aan stukken van Fausto Romitelli, Frédéric Durieux, Ondrej Adamek en Lorenzo Pagliei, dit laatse muziekstuk is een bestelling op vraag van het Centre Henri Pousseur.

Tot slot zal de violist Wibert Aerts op zaterdag 8 november de editie van 2014 afsluiten met onder meer het stuk ‘Sonances de l’An levant’ voor viool en elektronica van Jean-Pierre Deleuze (stuk uitgevoerd in het Centrum Henri Pousseur), het Luikse muziekstuk ‘Ni fleurs ni couronnes: Monument pour Jonathan Harvey’, dat Luc Brewaeys uitvoerde in het Centre Henri Pousseur, een nieuwe versie van ‘Hover in the Horizon’ van Kee-Yong Chong en ‘Frises’ voor viool en live elektronisch (Belgisch stuk) van Kaija Saariho.

Sinds vorig jaar hanteert Images Sonores dezelfde formule: elke avond zal beginnen om 20 uur met een presentatie-interview van aanwezige vertolkers en componisten onder leiding van Cédric Hustinx (Cypres Records).

Praktische info :

Festival Images Sonores
Van donderdag 6 t.e.m. zaterdag 8 november 2014
Théâtre de Liège – Luik

Meer info : www.memm.be en www.theatredeliege.be

Extra :
Images Sonores 2014. Festival plugt uitvoerders, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 19/10/2013