1000 voices for peace : 1000 stemmen worden één in de Basiliek van Koekelberg

1000 voices for peace Zondag is het eindelijk zover. Dan zingen 1300 zangers samen met Brussels Philharmonic voor de vrede in de Basiliek van Koekelberg. Onder leiding van de Estse dirigent Andres Mustonen weerklinkt er op 9 november werk van de Chinese topcomponist Tan Dun, de jonge beloftevolle Noor Ola Gjeilo, de Russische grand lady Sofia Gubaidulina en de Belg André Devaere. Die laatste sneuvelde in 1914 als piepjonge muzikant en componist. Daarnaast is er de wereldpremière van Krzysztof Penderecki’s Dies Illa wat de urgentie van 1000 Voices for Peace symboliseert: HOOP! Deze muziek wordt afgewisseld met universele gedichten en dagboekfragmenten uit de Eerste Wereldoorlog gebracht door Isnelle Da Silveira en Herman Van Rompuy.

De wereldpremière van Krzysztof Penderecki’s Dies Illa symboliseert de urgentie van 1000 Voices for Peace: HOOP! De hoop die wij nooit mogen verliezen om samen te streven naar een vreedzame wereldgemeenschap. Penderecki draagt zijn werk op aan alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Met een live verbinding naar het Internationaal Ruimtestation ISS richt het Festival van Vlaanderen Brussel zijn blik naar de toekomst. Letterlijk boven alle grenzen werken mensen vreedzaam samen, terwijl hun thuislanden de afgelopen 100 jaar herhaaldelijk met elkaar in conflict kwamen. We ontvangen een vredesboodschap van de Duitse astronaut Alexander Gerst. Een sterk signaal!

Krzysztof Penderecki (1933) is een gerenommeerde Poolse componist, dirigent en muziekpedagoog. Hij staat bekend als een van de meest toonaangevende Poolse avant-garde componisten, maar in de loop van de jaren evolueerde zijn stijl of, zoals hij het zelf verwoord: “Mijn huidig werk is vooral een synthese van het verleden, het heden en de toekomstgerichtheid.”

Tot zijn meest bekende werken behoren Trauermusik für die Opfer von Hiroshima (Threnos), Lukas Passie, Pools Requiem, Anaklasis en verder talrijke opera’s, symfonieën, kamermuziek en instrumentale werken … De lijst is eindeloos! Maar naast deze werken, is Penderecki ook bekend voor zijn filmmuziek. In eerste instantie was zijn muziek te horen in Poolse films zoals The Saragossa Manuscript en Katyn. Al snel werd Penderecki ontdekt door grote internationale regisseurs zoals William Friedkin (The Exorcist), Stanley Kubrick (The Shining), Andrzej Wajda (Katyń) en Martin Scorsese (Shutter Island).
Tijdens zijn carrière ontving Penderecki ontelbare nationale en internationale onderscheidingen en eretitels voor zijn prachtige werk.

Programma :

  • Tan Dun, Hero Concerto, VIII ‘Sorrow in the Desert’
  • Ola Gjeilo, Sunrise Mass III ‘The City’
  • Catalaans Volkslied, El cant dell Ocells
  • Sofia Gubaidulina, The rider on the white horse
  • Andre Devaere, Preludium en fugue, preludium
  • Krzysztof Penderecki, Dies Illa, Symfonisch werk voor orkest, massakoor en 3 solisten

Praktische info :

1000 voices for peace
Zondag 9 november 2014 om 17.00 u
Basiliek Koekelberg

Meer info : www.1000voices.be