AQUARIUS herdenkt eerste wereldoorlog met twee concerten in Ieper en Edegem

Elfnovemberlezing November is de maand waarin we terugkijken en aan hen denken die we verloren hebben. Nu we de eerste wereldoorlog herdenken zijn dat er ineens zeer veel. Het grafbezoek zal ongetwijfeld drukker zijn dan andere jaren. AQUARIUS verwerkt het maatschappelijk verlies en het menselijk leed op artistieke wijze in twee concerten, respectievelijk op 10 (Ieper) en 11 (Edegem) november.

Als AQUARIUS van het Vlaams Vredesinstituut – een onafhankelijke onderzoeksinstelling ingebed in het Vlaams Parlement – een uitnodiging krijgt om op zijn jaarlijkse Elfnovemberlezing in Ieper het artistieke luik voor zijn rekening te nemen, dan moet het daar geen twee keer over nadenken. Vooreerst is er de formule : met de voorbije jaren sprekers als o.a. de burgemeester van Hiroshima, oorlogscorrespondent Robert Fisk en schrijver Erwin Mortier, is de toon gezet voor degelijke en diepgaande reflectie. En daarnaast de locatie: Ieper is een stad in de Westhoek die sinds het bezoek van Johannes Paulus II het epitheton ‘Vredesstad’ heeft. Bij de Elfnovemberlezing 2014 laat niemand minder dan Jan Terlouw (1931), voormalig Nederlands D66 politicus (o.m. minister van economische zaken en vicepremier) en bij een groot publiek bekend als jeugdboekenschrijver zijn licht schijnen over de donkere kant van onze beschaving.

AQUARIUS brengt op deze Elfnovemberlezing een greep uit zijn oud en nieuw repertoire en kiest voor botsende diversiteit. Ze beginnen met L’homme armé, een Frans middeleeuws volkslied, verwerkt door Karl Jenkins in The armed man. Ze hernemen een aangrijpend lamento De wapens zwijgen van Dimitry Sjostakovitsj. Ze alluderen op de eerste wereldoorlog met een bloedstollend Italiaans volkslied O bianca luna en met de wereldcreatie van een van de gedichten van war poet Wilfred Owen (1893-1918) Anthem for Doomed Youth, rijk en beklijvende op muziek gezet door de West-Vlaamse  componist Roland Coryn (1938). Ze zingen een koorlied uit de nieuw gecomponeerde Guantanamo-cyclus Salaam van de Nieuw-Zeelandse componist Anthony Ritchie (1960). Ze brengen een voorsmaakje van een op stapel staand koorportret  van de geëngageerde  Antwerpse volkszanger Wannes Van De Velde  in arrangementen door componist Kristiaan van Ingelgem: Kerstmis is die dag dat ze niet schieten. Ze geven het laatste woord aan de Amerikaan Samuel Barber (1910- 1981) die een Agnus Dei componeerde waarna het lang stil hoort te zijn.

Praktische info :

Aquarius : Homo homini lupus est – Elfnovemberlezing
Maandag 10 november 2014 om 20.45u
CC Het Perron – Ieper

Gratis toegang, reservatie is nodig

Meer info : www.gc-aquarius.be en www.vlaamsvredesinstituut.eu
————————–
Aquarius : Wvrede
Dinsdag 11 november 2014 om 16.00 u
Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek Edegem

Meer info : www.gc-aquarius.be