Ars Musica slaat brug tussen minimalisme en Maximalist!

Ars Musica Vorige vrijdag ging in Brussel de 26ste editie van het hedendaagse muziekfestival Ars Musica van start. Onder de noemer Mini-Maxi staan 60 rijkgeschakeerde concerten en colloquia op het programma. Ars Musica vindt dit jaat plaats van 14 tot en met 30 november op een 20-tal plaatsen in Brussel.
 
Wat Satie beschouwde als “Een extatische overschrijding van de tijd doorheen de herhaling, in de obsessionele bespiegeling van het zelf”, ontpopte zich al snel tot een muzikale stroming met geheel eigen karakter: het minimalisme als een wijs spel, flirtend met ritme en polsslag.Onder de speelse titel ‘Mini-Maxi’ verschuilt zich bijgevolg dit minimalisme, vertegenwoordigd door boegbeelden zoals Steve Reich, John Adams, Phil Glass, Gavin Bryars of Michael Gordon en de groep Maximalist! Dit merkwaardige, instrumentale ensemble van Belgische bodem, dat ooit de eerste choreografische creaties van Anne Teresa de Keersmaeker en Wim Vandekeybus mocht begeleiden.

Doorheen de maand november slaat het festival Ars Musica de brug tussen deze twee stromingen en verkent hierbij de creatie doorheen een nieuwe reeks van werken, die de vrucht vormen van opdrachten met componisten van diverse artistieke inslag. Vanuit deze optiek schotelt het festival meer dan 50 concerten, vrij van dogma, voor en biedt het een ontdekkingstocht aan doorheen deze muzikale waaier – gaande van elektronische muziek tot teugelloze improvisaties, van geluidsinstallaties tot geschreven muziek, van kamermuziek tot symfonische muziek – waarbij ook de filmmuziek en het meer experimentele werk niet worden geschuwd.

De overdracht vormt dan ook een belangrijke pijler van het evenement, met masterclasses en ontmoetingen rondom deze instrumentale beweging en nieuwsoortige uitdrukkingsvormen. Dit laat toe nieuwe gereedschappen aan te dragen aangaande het creatieve proces.

Mini-Maxi slaat de brug tussen het Amerikaans minimalisme en de Maximalist!-groep, het merkwaardig ensemble van Belgische bodem dat destijds de eerste choreografische creaties van Anne Teresa de Keersmaker mocht begeleiden en aan de wieg stond van heel wat vernieuwende creaties.

Enkele highlights zijn onder meer het Kronos Quartet op 16/11 in de Ancienne Belgique, Présences Electronique op 28 en 29/11 in La Raffinerie met de Groupe de Recherche Musicale; zij begonnen hun Europees avontuur reeds in 2013 en brengen nu een vervolg. Op 30/11 kan je in de Hallen van Schaarbeek genieten van het bekende Pierrot Lunaire van Arnold Schönberg. Dit wordt gevolgd door Pierrot Rewrite, een compositieopdracht van Ars Musica aan 22 componisten die elk een gedicht van de Belgische symbolische dichter Albert Giraud op muziek hebben gezet. De werken zijn geïnspireerd op 22 gedichten die geen deel uitmaken van Schönbergs cyclus en vormen als het ware een verlenging van dit laat 20ste eeuwse werk.

Ensemble Musiques Nouvelles, het European Chamber Orchestra, Ensemble 21, Spectra Ensemble, Sturm & Klang, Bl!ndman en Ictus nemen hun taak plichtbewust op als vaandeldragers van de nieuwe muziek in het kader van Ars Musica. Hun muzikale visies hebben mooie en gevarieerde programma’s voortgebracht, met zowel creaties als repertoire: Steve Reich, Frederic Rzweski, Morton Feldman, Anton Webern, Terry Riley, Walter Hus, Gérard Grisey, Thierry de Mey, Jean-Luc Fafchamps, Sarah Wéry en Pierre Slinckx zijn componisten die zij met verve zullen vertolken.

Ars Musica nodigt je uit om op ontdekking te gaan in de wereld van het hedendaagse repertoire. Improvisatiemuziek met Noël Akchoté, de ‘Musique Concrète’, de elektronische muziek tijdens de avond georganiseerd met het Centre Henri Pousseur in La Raffinerie op 21/11, maar ook veel symfonische en kamermuziek. Uiteraard komt ook de jonge generatie componisten uitgebreid aan bod : Sarah Wéry, Alithéa Ripoll en Pierre Slinckx om er maar enkele te noemen, geven ons een beeld van de meest recente muzikale creaties.

Praktische info :

Ars Musica
Van vrijdag 14 tot en met zondag 30 november 2014
Op verschillende locaties in Brussel

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.arsmusica.be