Bijloke-Manufactuur met Thomas Smetryns Ensemble en Romina Lischka & Bastian Stein

Thomas Smetryns De Bijloke-manufactuur is een muzikaal laboratorium waarin bevlogen jonge muzikanten de kans krijgen om een (wild/ongewoon/spannend/…) idee uit te testen. Ze kunnen er naar hartenlust experimenteren, de grenzen van hun muzikale universum aftasten, nieuwe vormen verkennen en links leggen tussen hun eigen uitdrukkingsvorm en andere artistieke disciplines. De resultaten van hun zoektocht krijgen we te zien tijdens een toonmoment. Potten en pinten worden voorzien waartussen de dialoog tussen kijkens en makers kan starten.

Thomas Smetryns Ensemble – 20.00 u
Thomas Smetryns (foto) presenteert op 21 april zijn nieuw ensemble. Benjamin Glorieux speelt cello, Benjamin Dousselaere neemt de elektronica en de platendraaiers voor zijn rekening, de Britse componist Christian Mason brengt zijn theremin mee en Thomas zelf zal zijn uitgebreide collectie stemvorken bespelen. Speciaal voor deze bezetting zal hij een suite uitwerken waarbij erg melodische composities worden afgewisseld met stukken waarbij klankonderzoek en een louter fysische benadering van klank centraal staat.

Romina Lischka & Bastian Stein : A Poem without Rules – 21.00 u
In A Poem without Rules treffen twee verschillende klankwerelden elkaar, aan elkaar verwant door het gebruik van vrije vormen, hoewel ze elk hun eigen taal spreken.

In de zestiende en zeventiende eeuw beleefde het Italiaanse madrigaal zijn hoogbloei, net als de kunst van het improviseren en versieren van melodieën. Ook in de jazz vinden we improvisatie en instant composing. In de composities van Bastian Stein én in de madrigalen en instrumentale muziek van Palestrina, Willaert, de Rore, Ferrabosco en Rognoni worden beide werelden doorkruist.

Praktische info :

Bijloke-Manufactuur 5: Thomas Smetryns Ensemble / Romina Lischka & Bastian Stein
Dinsdag 21 april 2015 om 20.00 u
Muziekcentrum De Bijloke – Gent

Meer info : www.debijloke.be