Vlaams Radio Koor maakt reis langs sacrale gezangen vol melancholie en stevige ragtime-ritmes

Nikolai Tokarev Van het ingetogen Rusland naar het wereldse Amerika – van sacrale gezangen vol melancholie, naar stevige ragtime-ritmes. Met de piano als gids maakt het Vlaams Radio Koor een muzikale reis van het ene uiterste naar het andere.

Een reis door de tijd ook, die start aan het begin van de 19de eeuw met een ingetogen sacraal koorwerk van de Russische Dmitry Bortniansky. Een tijdsprong van een eeuw brengt ons bij Sergei Rachmaninov: die maakte zelf de oversteek van Rusland naar Amerika, waar hij er – als één van de eersten – in slaagde de ‘klassieke’ taal te mixen met de opkomende jazzmuziek. Die ontstond dan weer uit de vrolijke en erg populaire ragtime, dankzij enkele Scott Joplin-tunes in het collectieve geheugen gebrand. De reis eindigt bij twee andere Amerikaanse iconen: Samuel Barber met zijn pakkend Agnus Dei en George Gershwin, grootmeester van de piano en niet te vatten in één stijl. Of zoals hij zelf zei: “Life is a lot like jazz… it’s best when you improvise.”

De dirigent is Marcus Creed, voormalig artistiek directeur bij RIAS Kammerorchester (Berlijn). Hij staat regelmatig met internationale ensembles op de grote Europese podia en is al de tweede keer te gast bij het Vlaams Radio Koor. Zijn opnames werden bekroond met o.m. een Edison Award, Diapason d´Or, Cannes Classical Award en de prestigieuze Duitse ECHO Klassik.

Praktische info :

Vlaams Radio Koor & Nikolai Tokarev : Russian Ragtime
Zondag 10 mei om 20.00 u
Sint Pietersbandenkerk – Merelbeke
—————————
Dinsdag 12 mei om 20.00 u
Sint Pauluskerk – Antwerpen
—————————
Woensdag 13 mei om 20.00 u
Concertgebouw – Brugge
—————————
Vrijdag 15 mei om 20.15 u
Jezuïetenkerk – Lier
—————————
Donderdag 21 mei om 20.15 u
Flagey – Brussel

Meer info : www.vlaamsradiokoor.be