Avontuur voor groot en klein op de tweede editie van AlbaNova

AlbaNova De tweede editie van AlbaNova, de vroegere Dag Oude Muziek, brengt een mix van historische en avontuurlijke concerten, experiment en nieuw talent. Thema van deze tweede editie is EDEN, verwijzend naar de paradijselijke Tuin van Eden en naar de ‘Ecoles du Nord’, de jaarlijkse bijeenkomsten van muzikanten en minnestrelen in de 14de en 15de eeuw. Culturele uitwisseling en diversiteit zijn vandaag actueler dan ooit. In het idyllische kader van Alden Biesen brengen we een hedendaagse versie van dit treffen tussen verschillende muzikale culturen. AlbaNova 2015 staat voor een grote diversiteit aan kleinschalige concerten waarbij muzikale ontmoeting en dialoog centraal staan.

Gambist en vedelspeler Thomas Baeté, die als artistiek adviseur het festival mee vormgaf, zal ter opening van de festivaldag met zijn ClubMediéval en gastmuzikanten uit heel Europa een fysieke reconstructie brengen van een ‘Ecole du Nord’.

Thomas Smetryns heeft een voorliefde voor ongewone muzikale combinaties. Op AlbaNova presenteert hij zijn nieuw ensemble met Benjamin Glorieux op cello, Benjamin Dousselaere op elektronica en platendraaiers, en Stefaan Smagghe op viool. Thomas zal zijn uitgebreide collectie stemvorken bespelen. Thomas Smetryns werkte voor deze bezetting een suite uit waarbij melodische composities worden afgewisseld met stukken waarin klankonderzoek en een louter fysische benadering van klank centraal staan. Bovendien sluiten Thomas Smetryns en Benjamin Dousselaere als DJ-duo Kopi & Luwak AlbaNova af met een set ‘Euro-Exotica’ op 78-toerenplaten.

Iconoclasten Eric Sleichim en Marnix De Cat gaan werken uit het corpus van Petrus Alamire te lijf met orgel, sax en live electronics. Verder staat ook de creatie van Eric Sleichims ‘Defiant Angels’ op het programma, een nieuw werk voor orgel en elektronica dat net als Frans Floris’ schilderij ‘Val van de opstandige engelen’ met het kluwen van in elkaar verstrengelde lichamen de wetten van de zwaartekracht tart.

Georges Brassens, Sigismondo d’India, Woody Guthrie en Henry Purcell met elkaar verbinden… The Shuffle Season durft het aan. Over stijlen en genres heen ga je ineens verbanden horen, gaan contrasten opvallen. Nummers die op het eerste zicht niks met elkaar te maken hebben, krijgen opeens bijzondere vleugels en tentakels. Mis het Europese debuut van The Shuffle Season niet!

B-Classic organiseert op 28 juni een muzikale fietstocht die AlbaNova zal aandoen. Op het programma staat werk van Debussy en verder zullen ondermeer de jonge pianist Maarten Lingier en jazzpercussionist Raf Vertessen, samen met Rhonny Vertat (saxofoon) en Philippe Thuriot (accordeon) de stomme dadaïstische film ‘Entr’Acte’ uit 1924 van een geïmproviseerde soundtrack voorzien.

De Franse artiest Michaël Liberg bouwt op AlbaNova aan een soundscape die gedurende het festival zal uitgroeien tot een collectieve elektroakoestische compositie. Liberg nodigt het publiek uit om deel uit te maken van zijn nomadische laboratorium. Drie ‘klankreporters’ zullen prikkelende geluiden verzamelen op het terrein van Alden Biesen.

Ook gezinnen met kinderen zijn welkom op AlbaNova! Verwonder je over de eindeloze variaties van ‘Spem in Alium’ gebracht door de Academie Tongeren, droom weg bij de zandkunst en muziek van Griff & Colette, zing mee met Wolubilis, neem deel aan de workshop SAPATIEPIE, ontdek de Javaanse gamelan met Gending, ga mee op zoek naar de Schat van Vlieg of test de gloednieuwe PVC-installatie die Logos Foundation in opdracht van Musica ontwikkelde uit!

Praktische info :

AlbaNova
Zondag 28 juni 2015 van 10.00 u tot 18.00 u
Landcommanderij Alden Biesen – Bilzen

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.albanovafestival.com