Feu : Etienne Guilloteau maakt solo over verzet

Cecilia Lisa Eliceche Geïnspireerd op de figuur van Antigone maakt Etienne Guilloteau een solo over verzet. Antigone is de belichaming van het tragische gevecht, ze luistert naar haar geweten in plaats van zich te plooien naar de wet. Feu is een dansante voorstelling. In een ongelijke strijd biedt de getalenteerde Argentijnse danseres Cecilia Lisa Eliceche weerwerk tegen de live muziek van Zwerm, een elektrisch gitaarkwartet dat de rigueur van klassieke composities verbindt met een experimentele pop- en rockattitude. Het kwartet verbeeldt het koor, de danseres de ‘hybris’. Niet tegenover de goden of tegenover het lot, wel tegenover de wetten van de mensen en de macht van de tirannen. Feu heeft het over de strijd met onszelf. De strijd tussen passie en rede. De sporen van de mythe in ieder van ons. 

Antigone is de verpersoonlijking van het verzet. Een activiste avant la lettre. In deze nieuwe solo van Etienne Guilloteau wordt zij gedanst door de Argentijnse Cecilia Lisa Eliceche. Eerst waren er de artiesten met wie Guilloteau aan de slag wou: één danseres en de vier gitaristen van het Belgisch-Nederlandse kwartet Zwerm. En toen die groep was samengesteld, zag Guilloteau dat hij meteen ook zijn thema te pakken had: “Zoals Sophocles-specialist Jacques Lacarrière zei: met Antigone maakt voor het eerst in de theatergeschiedenis een personage zich los uit de groep, als een solo in een orkest. In mijn choreografie staat Antigone tegenover vier muzikanten met elektrische gitaren. Zij belichaamt de hybris, niet tegenover de goden of het lot maar tegenover de wetten van mensen en de macht van tirannen.”

De muziek van Zwerm bestrijkt een breed spectrum, van hedendaags klassiek tot experimentele rock. Naast de ongelijke strijd tussen een danseres en vier muzikanten op de scène, belichaamt het kwartet ook het koor dat in het oorspronkelijke stuk van Sophocles voorkomt. De Franse danser en choreograaf Etienne Guilloteau vormt samen met Nada Gambier en Claire Croizé het productiehuis Action Scénique. Guilloteau danste en werkte eerder bij Rosas, Vincent Dunoyer, Charlotte Vanden Eynde en Marc Vanrunxt.

Praktische info :

Etienne Guilloteau/Action Scénique & Zwerm : Feu
Dinsdag 20 oktober 2015 om 20.30 u
STUK – Leuven

Meer info : www.stuk.be en www.actionscenique.be
———————————–
Zaterdag 28 november 2015 om 20.30 u
Kaaitheater – Brussel

Meer info : www.kaaitheater.be en www.actionscenique.be

Deze voorstelling is ook te zien op 25, 26 en 27 februari 2016 in Kunstencentrum Buda in Kortrijk

Zwerm : www.zwerm.be