Quatuor Diotima brengt muzikale wiskunde van Ravel en Posadas tot klinken

Alberto Posadas Benieuwd hoe meetkundige figuren klinken? Of vraag je je af wat muziek met wiskunde te maken heeft? Dan is deze liturgie van vormelijke zuiverheid iets voor jou! Niet voor niets kleefde Stravinsky het etiket ‘horloger suisse’ op Maurice Ravel. Heldere, transparante vormen, waarin elk element als een radertje in een geoliede machine fungeert: dat stond Ravel levenslang voor ogen. Hoe kon hij dat beter hoorbaar maken dan in de naaktheid van het strijkkwartet? De Spaanse componist Alberto Posadas (foto) deelt Ravels obsessie met vormpatronen. In Liturgia Fractal vertaalt hij vijf wiskundige, onregelmatige modellen in klank. Kleine toonpartikeltjes, vaak aanschurkend tegen geruis of stilte, voegen zich aaneen tot woekerende golfbewegingen van een overstelpende rijkdom. Het met prijzen overladen Quatuor Diotima staat garant voor een magistrale uitvoering! 

Alberto Posadas (1967) volgde compositieles bij Francisco Guerrero, die hij nog steeds als zijn belangrijkste leraar beschouwt. Geïnspireerd door Guerrero begon Posadas aan een voortdurende zoektocht naar compositiemodellen gebaseerd op mathematische, natuurkundige of architecturale principes. Het oeuvre van Posadas bestaat voor het grootste deel uit instrumentale werken, niet zelden gecomponeerd in opdracht van bekende solisten, ensembles en festivals. Alberto Posadas is tevens docent analyse, harmonie en compositie aan het conservatorium van Majadahonda (Madrid).

Programma :

  • Alberto Posadas (1967), Liturgia Fractal
  • Maurice Ravel (1875-1937), Strijkkwartet in F

Praktische info :

Quatuor Diotima : Ravel, Posadas
Dinsdag 20 oktober 2015 om 20.00 u
Concertgebouw – Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.quatuordiotima.fr

Extra:
Alberto Posadas op en.wikipedia.org, brahms.ircam.fr en youtube

Video :
Beluister alvast het eerste deel van Alberto Posadas’ Liturgia Fractal

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ASb8HWkll1g&w=500&h=305]