Zesde editie [‘tactus] : Forum voor Jonge Componisten in Brussel en Mons

['tactus] Young Composers' Forum De zesde editie van [‘tactus] Young Composers’ Forum vindt plaats van 23 tot en met 27 november 2015 in Flagey, Brussel en in Arsonic, Mons in aanwezigheid van de masters Ann McKay, Jeroen D’Hoe, Jean-Paul Dessy, Kimmo Hakola; Annelies Van Parys en Luc van Hove. De eerste sessie, in samenwerking met het Brussels Philharmonic, onder leiding van Frank Ollu gaat door in Flagey van 23 tot en met 25 november. Deze sessie heeft als objectief ‘Compositie voor een symfonisch orkest‘. De tweede sessie, samen met het kamermuziekensemble Musiques Nouvelles, gaat door van 25 tot en met 27 november in Arsonic, Mons.Compositie voor kamermuziekensemble‘ is het centrale uitgangspunt tijdens deze tweede sessie. Het forum wordt afgesloten door een slotconcert van het Ensemble Musiques Nouvelles, onder leiding van Jean-Paul Dessy, op 27 november.

[‘tactus] is een tweejaarlijks gebeuren, dat jonge componisten de kans geeft hun kennis van het symfonisch orkest of van het kamermuziekensemble te ontwikkelen en zich deze schriftuur eigen te maken. Debuterende componisten die voor symfonisch orkest of kamermuziekensemble willen schrijven, worden vaak met verschillende problemen geconfronteerd. Een orkest of ensemble zijn peperdure producties, die niet vlot beschikbaar zijn waardoor opdrachten vaak worden toevertrouwd aan ervaren componisten met naam. Daarom richtte Gilles Ledure, vandaag algemeen directeur van Flagey, in oktober 2003 een forum op dat jonge componisten aanspoort tot het schrijven van orkestwerken. [‘tactus] biedt deze jonge componisten de kans om een leerproces te doorlopen onder leiding van professionele muzikanten. De sleutelmomenten binnen dit leerproces zijn sessies met orkest, masterclasses en uiteindelijke de uitvoering voor een breed publiek.

[‘tactus] leunt dit jaar aan bij de thematiek van de Bergense polyfonist Roland de Lassus, een van de meest gewaagde polyfonisten uit de Renaissanceperiode – in het kader van Mons 2015, Europese Culturele Hoofdstad. Dat is de reden waarom de kandidaten die geselecteerd zijn voor de sessie kamermuziek zich dit jaar vrij konden laten inspireren door zijn werk.

Voor deze zesde editie werden negen kandidaten tussen 24 en 35 jaar van over heel de wereld weerhouden. De kandidaten die woor de sessie orkest weerhouden werden zijn Daan Janssens (België), Giulia Lorusso (Italië), David Mettens (USA) en Hoi Chak Roydon Tse (Canada). Voor de sessie kamermuziek werden de volgende kandiaten weerhouden; Guillaume Auvray (België), Hana Do (Zuid-Korea), Burynska Nikolet (Polen), Emma-Ruth Richards (Verenigd-Koninkrijk) en Maria Romanova (Italië).

Alle verdere info vind je op www.tactus.be