Straatliederen van Sciarrino en werk van Bart Vanhecke en Gervasoni in de Bijloke

Salvatore Sciarrino Op vrijdag 29 januari brengt het SPECTRAensemble in De Bijloke in Gent een avondvullend programma met ‘Quaderno di strada’ van Salvatore Sciarrino (foto), ‘Gramigna’ van Stefano Gervasoni en ‘Le sourire infini des ondes’ van Bart Vanhecke. Beleef de virtuoze stem van bariton Thomas Bauer en de muziek van Sciarrino op de krachtige beeldtaal van videoperformer Klaas Verpoest en geniet met Gramigna van de samenwerking met de fantastische cimbalomspeler Luigi Gaggero.

Reizen, fysiek of mentaal, we doen het elke dag. We maken tijdens die tocht een onbewuste, maar unieke selectie van gedachten en indrukken. We kunnen ze onthouden of opschrijven in een schetsboek. De Italiaanse componist Salvatore Sciarrino transformeert ze tot een intrigerend web van klinkende associaties.

Wat je hoort zijn spreuken, graffiti en korte tekstfragmenten. Klank en woord versmelten bij Sciarrino tot een geheel. De stem van de bariton en de instrumenten groeien in een perfecte symbiose uit tot een bijna tastbaar klanklichaam. Sciarrino gaat subtiel en geraffineerd om met de klank van een tekst en instrumenteert met een ongebreidelde fantasie. Alternatieve speeltechnieken doen het onderscheid tussen de instrumenten vervagen. Sciarrino’s Quaderno di strada is weergaloze muziek van een zelden gehoorde breekbare schoonheid. Dit concert presenteren we met de videoperformance van Klaas Verpoest.

Bart Vanhecke baseerde zich bij het componeren van ‘Le sourire infini des ondes’ (2009) op een beroemd werk van een andere Italiaanse muzikale titaan, Luigi Nono’s ‘…sofferte onde serene…’ voor piano en tape. Vanhecke leende heel wat elementen uit de partituur van Nono. Zo gebruikt hij het openingsakkoord van Sofferte als harmonische materiaal dat doorheen het werk getransformeerd wordt maar neemt hij ook de tijdsstructuur gedeeltelijk over.

Spectra werkt die avond ook weer samen met de fantastisch virtuoze cimbalomspeler Luigi Gaggero voor de première van Stefano Gervasoni’s Gramigna, een cyclus van ‘bagatellen’ waarin ook deze componist speelt met subtiele klankkleuren.

Praktische info :

Spectra ensemble : Sciarrino, Gervasoni, Bart Van Hecke
Vrijdag 29 januari 2016 om 20.00 u
Muziekcentrum De Bijloke – Gent

Meer info : www.debijloke.be en www.spectraensemble.com

Extra :
Bart Vanhecke : www.matrix-new-music.be
Stefano Gervasoni : www.stefanogervasoni.net
Salvatore Sciarrino : www.salvatoresciarrino.eu

Elders op Oorgetuige :
De eindeloze glimlach van het Spectra Ensemble, 10/05/2010