Het Offer van Liefde van Musica Divina en Musica Sacra Maastricht

Musica Divina Bij elke start van het nieuwe cultuurseizoen hoort een reeks hemelse concerten van Musica Divina. Van 15 september tot 2 oktober kunnen duizenden liefhebbers zich terugtrekken in abdijen, begijnhoven en kerken in de provincie Antwerpen voor de ultieme muzikale bezinning. Talrijke Belgische en internationale topartiesten vullen de kerken met adembenemende klassiek. Samen met de Provincie Antwerpen en de vele lokale cultuurhuizen tekent Festival van Vlaanderen KEMPEN voor een veelbelovende editie, met aan de start het Abdijenweekend met het nieuwe thema Offer van Liefde en een Pelgrimstocht rondom de Abdij van Tongerlo.

Het Offer van Liefde wordt het nieuwe thema van het Abdijenweekend van 15 tot 18 september. Directeur Veerle Declerck: “Offeren is van alle tijden. Vroeger veelal in de context van een godsdienst. Het was een teken van dankbaarheid, maar had ook vaak tot doel iets af te smeken van de desbetreffende God of goden. Als kind kwam dan een goed rapport of die nieuwe fiets in het vizier, als volwassene werd eerder om vergiffenis gevraagd, hulp ingeroepen voor een ziek familielid of vriend, enz. Vandaag de dag is die religieuze context misschien wel wat verdwenen, het offer an sich is nog pertinent aanwezig. Wie wat ruimte heeft, schenkt al vaak een stukje van zijn eigen vermogen aan goede doelen, wie tijd heeft, investeert dit door zich in te zetten voor anderen; dagen zonder vlees worden ingevoerd ten bate van het milieu, enz.

Ook Musica Sacra, het klassieke festival in Maastricht, zal dit prachtige thema muzikaal en inhoudelijk uitgediepen vanwege een nauwere artistieke samenwerking tussen de twee festivals. Internationele topensembles en -koren Contrapunctus (UK), il Gardellino (BE), Musicatreize (FR) en Emma Kirkby en Sofie Vanden Eynde (UK/BE), vullen de kerken met hun grote liefdesoffer: klassieke muziek die reikt van renaissance, over barok tot hedendaagse creaties. Op zaterdag en zondag kan de liefhebber genieten van talrijke randactiviteiten, deze keer in de abdijen van Tongerlo en Postel. Op het abdijprogramma staat een bezoek aan het Da Vinci Museum, de inmiddels populaire sprituele lezing van vicaris Bart Paepen, een lezing van Klara-coryfee Koen Uvin, unieke rondleidingen en stevige abdij- maaltijden. Vanwege het grote succes van de Pelgrimstocht naar Scherpenheuvel in 2015 herhaalt het Festival deze avontuurlijke noot, met een Pelgrimstocht rondom de Abdij van Tongerlo.

Op zaterdag en zondag kan de liefhebber genieten van talrijke randactiviteiten, deze keer in de abdijen van Tongerlo en Postel. Op het abdijprogramma staat een bezoek aan het Da Vinci Museum, de inmiddels populaire sprituele lezing van vicaris Bart Paepen, een lezing van Klara-coryfee Koen Uvin, unieke rondleidingen en stevige abdijmaaltijden. Vanwege het grote succes van de Pelgrimstocht naar Scherpenheuvel in 2015 herhaalt het Festival deze avontuurlijke noot, met een Pelgrimstocht rondom de Abdij van Tongerlo.

In de begijnhoven en kerken vanTurnhout, Geel, Herentals, Hoogstraten en Lier wachten er nog meer hemelse klanken. In de Sint-Pieterskerk te Turnhout brengt hét Baskische barokensemble van het moment Euskal Barrokensemble voor het eerst in België een concert in een grote zaal. Ook Jordi Savall, dé referentie wat oude Spaanse muziek betreft, was weg van dit ensemble en besloot prompt om het te laten opnemen op zijn eigen keurlabel Alia Vox. Op 30 september trekt het festival naar de Begijnhofkerk te Lier voor ensemble polyharmonique o.l.v. Alexander Schneider met prachtige barokmuziek van één van Moteverdi’s trouwste volgelingen: Giovanni Legrenzi. Het prachtige begijnhof van Hoogstraten krijgt dit jaar het genoegen publiekslieveling Marco Beasley te ontvangen, die reeds menige kerken van Musica Divina deed volstromen. Aan het altaar van de Sint-Amandskerk te Geel pronkt dit jaar de buitengewone cellist Pieter Wispelwey aan de zijde van het internationaal bejubelde Vlaams Radio Koor. Voor Bach op zijn best moet je in de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals zijn, waar Lionel Meunier zijn eerder gesmaakte passage ongetwijfeld zal overdoen.

Praktische info :

Musica Divina
Van donderdag 15 september t.e.m. zondag 2 oktober 2016
Op verschillende locaties in de provincie Antwerpen

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.musica-divina.be
—————–
Musica Sacra Maastricht
Van donderdag 15 t/m zondag 18 september 2016
Op verschillende locaties in Maastricht

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.musicasacramaastricht.nl