Eerste editie Nuits sonores en European Lab Brussel

Nuits sonores en European Lab Brussels Van 14 tot 17 september 2017 vindt de eerste editie van Nuits sonores & European Lab Brussels plaats. Dit kwalitatief hoogstaande en verbindende evenement staat voor iedereen open en biedt een overzicht van de onafhankelijke cultuurstromingen, discussies over Europa, de diversiteit en het dynamisme van de artistieke en intellectuele scene van vandaag. Dit project is het resultaat van een jarenlange relatie van het festival Nuits sonores (Lyon, FR) met de Europese hoofdstad en is opgevat als een collectief en participatief avontuur met een groot aantal Brusselse cultuurhuizen, deelnemende locaties en media.

Twee extra artiesten op de affiche: Laurent Garnier en Rone
Twee uiterst boeiende artiesten die naam maakten in de internationale electronicascene versterken vandaag de programmering van Nuits sonores, in Paleis 10 van Brussels Expo: de Fransman Rone, die zijn nieuwste livealbum komt presenteren, en zijn landgenoot Laurent Garnier, die de laatste festivalnacht afsluit. Zij maken deel uit van een line-up met het kruim van de hedendaagse Belgische electronicascene (Haring, DC Salas, L’Or du Commun, Kong …) en met Europese topartiesten als Modeselektor, Khidja, Motor City Drum Ensemble, Leon Vynehall of nog The Hacker.

Het Circuit – programmatie
Voor de eerste festivalnacht, op donderdag 14 september, werkt Nuits sonores Brussel samen met vijf locaties die representatief zijn voor de artistieke en culturele vitaliteit van Brussel. De kwalitatieve en eclectische programma’s zijn gratis of voor € 5,- toegankelijk.
Locaties: AB, Bonnefooi, BRASS, Fuse (i.s.m. Bxl mon amourrr) en Galerie Horta (i.s.m. Garages Numériques)
Met Domenique Dumont, Islam Chipsy & EEK, Raime, Red Axes

Closing Party met Camion Bazar
Voor de afsluiter van zijn eerste editie, zondagnamiddag 17 september in Café Belga, doet Nuits sonores Brussel een beroep op Camion Bazar, een collectief dat een terugkeer naar een feestelijke luchtigheid voorstaat.

Lyon en Brussel, een lang liefdesverhaal
Deze eerste editie van Nuits Sonores en European Lab Brussels is het resultaat van een lang verhaal en van de gemeenschappelijke inzet van het Arty Farty-team in Lyon en van de Stad Brussel. Arty Farty is een onafhankelijke speler in de Europese culturele scene, die al 15 jaar lang nauwe banden onderhoudt met de Belgische hoofdstad, met haar evenementen, kunstenaars­collectieven en culturele instanties. Die belangstelling voor Brussel kreeg spoedig een positieve respons van de Stad Brussel, die al verscheidene jaren evenementen inzet als onderdeel van haar stadsontwikkelingsbeleid. Zo ontstond van beide kanten de wil om een samenwerkings- en coproductieproject op te zetten met de eventteams van Brussels Expo met de bedoeling op de Heizelvlakte een evenement met een sterke identiteit te organiseren.

Nuits sonores en European Lab Brussels
Brussel wordt tot ver buiten de landsgrenzen erkend als een artistiek en intellectueel bruisend centrum; haar emblematische projecten en personaliteiten waren regelmatig te gast bij Nuits sonores en het European Lab in Lyon. Brussel was er overigens in 2013 te gast (in het Carte Blanche-programma) met een uitgebreide culturele focus op de hedendaagse Brusselse muziek-, grafiek- en foodingscenes. Momenteel bereiden Arty Farty, Brussels Expo en de nieuw opgerichte vzw Arty Farty Brussel de eerste editie voor van Nuits sonores en European Lab Brussels. Die heeft de ambitie een veeleisend en innovatief stedelijk laboratorium in het leven te roepen om, over de gemeen­schapsgrenzen heen, de cultuurhuizen en artiesten van de levendige en kosmopolitische Brusselse scene bij elkaar te brengen.

Dit dynamische initiatief vindt plaats in het Paleis 10 van Brussels Expo en in het ADAM-museum (programmering van het Lab). Het wordt eveneens gedragen en medegeorganiseerd door talrijke cultuurspelers in de binnenstad: de Brigittines (+ Beursschouwburg en Ateliers Claus), de AB, de BRASS, de Bonnefooi, de Garages Numériques, La Vallée, de Belga, Recyclart, BOZAR en vele anderen. De Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest subsidiëren het initiatief.

Praktische info :

Nuits sonores en European Lab Brussels
Van donderdag 14 t.e.m. zondag 17 september 2017
Op verschillende locaties in Brussel

Het volledige programma en alle verdere info vind je op nuits-sonores.be