Flash Forward : Gent Festival omarmt de toekomst vol vertrouwen en nieuwsgierigheid

Gent Festival 2017 Gent Festival van Vlaanderen mag dit jaar 60 kaarsjes uitblazen. Het belooft dan ook een heel bijzondere editie te worden, met ongeziene namen als Hollywoodster John Malkovich, mezzosopraan Magdalena Kožená en topdirigent Valery Gergiev. Met het thema Flash Forward omhelst Gent Festival, met een open blik, bijna gulzig, de toekomst!

Artistiek directeur Veerle Simoens: “Flash Forward, het jaarthema, vloeit doorheen het programma in drie subthema’s: jong talent, diversiteit en technologie. Meer dan ooit investeren we in de toekomst van jong talent. De Luciano Pavarotti’s, Herbert von Karajans en Ann-Sophie Mutters van morgen, ontdek je vandaag in Gent. Daarnaast zetten we in op diversiteit en duurzaamheid: kostbare woorden, complexloos vertaald op het podium. Als derde integreren we technologie en wetenschap, die een voortrekkersrol spelen in maatschappelijke evoluties. Gent Festival onderzoekt en ontleedt, experimenteert en stimuleert verandering!”

Een greep uit het aanbod :

Mariinsky Theatre Orchestra & Valery Gergiev
Zondag 17 september, Sint-Baafskathedraal

Vandaag geldt Valery Gergiev als de meest gevraagde dirigent ter wereld en zijn flamboyante dirigeerstijl is een waar begrip. Gergiev brengt het al even legendarische Mariinsky Theatre Orchestra mee, het orkest waarvan hij al vele jaren chef-dirigent en artistiek directeur is.

The Chineke! Orchestra o.l.v. Roderick Cox
Dinsdag 19 september, Sint-Baafskathedraal

Met The Chineke! Orchestra haalt het Festival een primeur naar Gent: alle musici uit het orkest zijn zwart of behoren tot een etnische minderheid. Chi-chi Nwanoku, gevierde contrabassiste met Nigeriaanse roots, wil met haar orkest een katalysator te zijn voor verandering en diversiteit op het klassieke podium.

Magdalena Kožená
Woensdag 27 september, Opera Gent

Gent Festival wist de Tsjechische sterzangeres en mezzosopraan Magdalena Kožená te strikken voor een concert waarbij ze haar beide passies – Spaanse barokmuziek en ongetemde flamenco – laat verstrengelen. Kožená gaat in dialoog met sterdanser- en choreograaf Antonio El Pipa: zij zingt, hij danst. Een passioneel concert dat nog lang zal nazinderen!

London Chamber Orchestra & Vladimir Ashkenazy
Maandag 2 oktober, Muziekcentrum De Bijloke

De Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven. Is er een werk dat méér tot de verbeelding spreekt? Het openingsmotief – vier noten slechts! – is zowat de bekendste oorwurm uit de muziekgeschiedenis en heeft een bijna mythische status. Met namen zoals dirigent Vladimir Ashkenazy en het London Chamber Orchestra wordt De Vijfde ongetwijfeld een sublieme belevenis.

John Malkovich & The Music Critic
Woensdag 4 oktober, Capitole

De voorstelling The Music Critic van Hollywoodacteur John Malkovich wordt dit jaar wereldwijd slechts eenmaal vertoond, en wel in Gent! In deze voorstelling laat hij zijn twee liefdes, klassieke muziek en theater, moeiteloos in elkaar overvloeien. En hoe! Malkovich kruipt – omringd door een schare topmusici waaronder Igudesman & Joo – in de rol van muziekcriticus en zorgt voor een grappige, verhalende cocktail met muziek van Mozart, Debussy, Brahms, Chopin, Kancheli, Prokofiev, Schumann,…

En uiteraard ook :

Parklife – Zondag 10 september
Parklife is een gratis outdoor muziekfestival voor families, foodies en friends in het groene Parkbos. Tijdens de Parkwalk (5,5 km) val je van de ene muzikale verbazing in de andere.

OdeGand – Zaterdag 16 september
Deze vijftiende editie palmt opnieuw de Gentse binnenstad in voor een uitzonderlijk muziekfeest op en langs het water. Meer dan 180 internationaal gerenommeerde artiesten verzamelen zich in de idyllische binnenstad, met een oogverblindend spektakel op de Gras- en Korenlei als kers op de taart. Niet voor niets werd OdeGand uitgeroepen tot Strafste Gentenaar 2016!

KidsOdeGand – Zondag 24 september
De Bijlokesite wordt de meest kindvriendelijke plek van Gent! Je beleeft er samen met je baby, kleuter of kind onvergetelijke concerten op kindermaat.

Artbeat -Vrijdag 6 oktober
Klassiek, electro en jazz vloeien naadloos in elkaar over en transformeren tot nieuwe, hybride muziekvormen. Eén enkel ticket geeft je toegang tot alle hoekjes van de Eskimofabriek.

Praktische info :

Gent Festival van Vlaanderen
Van zondag 10 september t.e.m. ma 9 oktober 2017
Op verschillende locaties in Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.gentfestival.be

Bekijk hier al de campagnevideo

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9agroNU4Hdo&w=500&h=305]