Complete pianowerken en een selectie liederen van Takemitsu in Gent en Kortrijk

Toru Takemitsu Deze en volgende week brengen Chia Fen Wu (zang) en Lukas Huisman (piano) drie concerten in Gent en Kortrijk met op het programma de complete pianowerken van de Japanse componist Toru Takemitsu (foto), afgewisseld met een selectie uit de liederen van Takemitsu/Brauel.

De Japanner Toru Takemitsu (1930-1996) ging na de oorlog compositie studeren bij Yasuji Kiyose, maar is hoofdzakelijk autodidact. Hij leerde de westerse muziek kennen via de jazzplaten van zijn vader. Als autodidact vermengde hij invloeden van Debussy en Messiaen met traditionele Japanse muziek.

In 1951 stichtte hij samen met artiesten van de meest uiteenlopende disciplines de ‘Experimental Workshop’, een multimedia groep die onmiddellijk van zich deed spreken door haar avant-garde projecten. Reeds in 1950 gebruikte hij bandopnemers om muzikale collages te maken van ‘echte geluiden’. In de jaren 60 deden twee nieuwe invloeden hun intrede in zijn muziek: de natuur en de traditionele muziek van Japan. In zijn vroegste stukken merken we invloeden van Schönberg en Berg, maar het is de Franse stijl – en dan in het bijzonder die van Debussy – die zijn werk blijvend zou kenmerken. Hij was een echt instrumentaal componist: zelfs voor zijn ‘musique concrète’ gebruikt hij in zijn elektronische werken uitsluitend natuurlijke geluiden, nooit elektronische. Hij doceerde compositie aan de universiteit van Yale, was gastdocent aan vele universiteiten in de V.S., Canada en Australië en hij werd vereerd met talrijke internationale onderscheidingen.

Toru Takemitsu over zijn muziekesthetica: “Ik geloof in het bestaan van een stroom van klanken. Klanken coëxisteren met ons leven, en dat erkennen we doorgaans niet. Muziek is steeds hier en daar. De taak van een componist bestaat er dus in die klanken op maat te snijden en de vorm te geven van wat wij muziek noemen.
Ik gebruik geen tonen om een compositie te maken, ik werk samen met tonen. Mijn muzikale vorm is het directe en natuurlijke resultaat van wat de klanken zelf opleggen, en niets kan op voorhand het vertrekpunt bepalen. Ik probeer op geen enkele wijze mijzelf uit te drukken doorheen deze klanken, maar door met hen om te gaan brengt het werk zichzelf voort. Ik zou mijzelf in twee richtingen tegelijk willen ontwikkelen: als een Japanner met respect voor traditie en als een Westerling met respect voor innovatie. Diep in mijn binnenste zou ik beide muzikale lijnen willen bewaren, elk in zijn eigen legitieme vorm. Deze  fundamenteel onverzoenbare elementen enkel als vertrekpunt voor verschillend compositorisch gebruik nemen, is in mijn ogen niet meer dan een eerste stap. Ik wil de vruchtbare contradicties niet verwijderen, integendeel: ik zou willen dat de twee krachten met elkaar de strijd aanbonden. Op deze wijze kan ik voorkomen geïsoleerd te raken van de traditie en toch een stapje naar de toekomst te doen in elk nieuw werk.
Muziek is als een Japanse tuin waarin alles verenigd is als in de natuur, met een vaste grond van zand, de eindeloze stroom van het water, de rotsen waarvan het voorkomen verandert afhankelijk van het perspectief van de toeschouwer, de bomen die het water uit de aarde opzuigen, gras en bloemen die snel groeien… ” (*)

Chia-Fen Wu behaalde haar masterdiploma zang aan de Nationale Universiteit voor de Kunsten in Taipei, in haar geboorteland Taiwan, waar ze talrijke zangwedstrijden won en snel uitgroeide tot een van de meest gevraagde solisten. Ze vervolmaakte zich in Europa waar ze een postgraduaat behaalde aan het Royal College of Music in Londen en vervolgens laureaat werd van de Operastudio Vlaanderen. Ze studeerde tevens kamermuziek aan het Orpheus Instituut (Gent). Chia-Fen Wu geeft hier en in Taiwan geregeld liedrecitals en treedt op als soliste in oratoria. Sinds 2008 is ze verbonden aan het Koor van de Vlaamse Opera. In de Vlaamse Opera treedt ze ook geregeld op in producties in samenwerking met Jeugd & Muziek zoals Het fantoom van de opera en zijn vriendjes en Prinses Aiko. Recent was er de kinderproductie ‘Als je slaapt’. Chia-Fen Wu verleende ook haar medewerking als soliste aan Die Frau ohne Schatten, Il Viaggio a Reims, Klassiek in de Stad en een middagconcert met liederen van Italiaanse operacomponisten.

Lukas Huisman (1987) volgde een professionele masteropleiding bij Daan Vandewalle aan het Gentse Conservatorium, waar hij eveneens met grootste onderscheiding afstudeerde. Hij ontving de prijs “De Blonde-Torck” als ‘meest verdienstelijke student’ en volgde al masterclasses bij Ian Pace (Ferneyhough, Finnissy), Jonathan Powell (Sorabji, Xenakis, Fernyehough, Finnissy), Geoffrey-Douglas Madge (Sorabji, Xenakis), Ciro Longobardi (Scriabin), Daniel Rivera (Busoni) en Carlo Mazzoli (Messiaen). In 2016 behaalde hij een doctoraat in de kunsten aan de School of Arts Gent over de pianowerken van Sorabji, Xenakis, Ferneyhough en Finnissy en hun notatie. Samen met Ivo Delaere vormt hij het Simplexity pianoduo. Aan het Orpheus Instituut volgen zij de reeks masterclasses kamermuziek.

Programma :

Romance (1948/9)
Litany (In Memory of Michael Vyner, 1950/89): I. Adagio
Litany (In Memory of Michael Vyner, 1950/89): II. lento Misterioso
In a Small Room (lied)
Small Sky (lied)
Uninterrupted rest (1952/60): I. Slowly, Sadly and as if to Converse with
Uninterrupted rest (1952/60): II. Quietly and With a Cruel Reverberation
Uninterrupted rest (1952/60): Ill. A Song of Love
Piano Distance (1961)
Snow (lied)
The Encounter (lied)
For Away (1973
Glowing Autumn (lied)

Les Yeux Clos (1979)
Les Yeux Clos II (1988)
Take Off for the Clouds (lied)
Rain Tree Sketch (1982)
Rain Tree Sketch II (In Memoriam Olivier Messiaen, 1992)
A Marvelous Kid (lied)
Piano Pieces for Children (1979): I. Breeze
Piano Pieces for Children (1979): II. Clouds
To the Island (lied)

Praktische info :

Lukas Huisman & : Chia Fen Wu : Toru Takemitsu
Donderdag 21 september 2017 om 20.00 u
Quatre Mains – Gent

Meer info : www.lukashuisman.be en quatremains.gent
——————————–
Zondag 24 september 2017 om 16.00 u
Hotel Focus – Kortrijk

Meer info : www.lukashuisman.be en www.respirodellarte.be
——————————–
Zondag 1 oktober 2017 om 11.00 u
HUSET kunstcafé & Galerij – Gent

Meer info : www.lukashuisman.be en husetgent.be

(*) Yves Knockaert voor De Munt, 16 september 2004

Extra :
Toru Takemitsu op en.wikipedia.org, www.allmusic.com en youtube
A guide to Toru Takemitsu’s music, Tom Service op www.theguardian.com, 11/02/2013