Philips Hue Home

Inleiding

Je kan er niet meer naast kijken tegenwoordig, we worden overspoeld door reclame voor Philips Hue, de “slimme verlichting”, Philips slaat ons om de haverklap rond de oren met de slogan “Innovation and you”. Dat heeft uiteraard te maken met een aantal evenementen waarop ze hun vernieuwde systeem in de kijker stellen, in ons land was er onlangs Batibouw, de beurs voor iedereen met een baksteen in de maag, en op wereldniveau was er enkele weken voordien nog CES (de Consumer Electronics Show) in Las Vegas.

Op deze beurzen pakken de elektronicagiganten graag uit pet hun nieuwste pronkstukken en bij Philips was dat niet anders. Zij waren dan ook prominent aanwezig met de laatste versie van hun draadloze verlichtingssysteem Hue, waarvoor ze zopas enkele nieuwe uitbreidingen op de markt gebracht hebben.

Ikzelf ben altijd al verzot geweest op wat Philips met dit product aanbood en heb me dan ook laten verleiden in enkele kamers van onze woning de Hue te installeren. Ik wil hierbij dan ook graag mijn bevindingen delen.

Het systeem

Het verlichtingssysteem Philips Hue bestaat uit een verzameling lampen en armaturen, schakelaars mét en zonder dimmer en bewegingssensoren die alle via een bridge verbonden zijn met de wifi-verbinding in huis en aldus ook bereikbaar via het internet. Die opstelling laat toe dat al deze apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren alsook met een aantal andere “slimme toestellen” zoals thermostaten en daarnaast programmeerbaar en aanstuurbaar zijn vanop afstand via een speciale website en apps.

Mijn eigen systeem bestaat uit volgende componenten:

 • Philips Hue Lightstrip
 • Philips Hue White Ambiance bulbs x3
 • Phillips Hue Iris LivingColors x2
 • Philips Hue Runner 3 spots
 • Philips Hue Runner 1 spot
 • Philips Hue Dimmer Switch x4

Aansturing gebeurt via fysieke draadloze dimmers / schakelaars of via apps (“Philips Hue App” en “OnSwitch”).

Mijn opstelling

Ik heb momenteel drie ruimtes in de woning voorzien van Philips Hue verlichting: de living / woonkamer, de keuken en een slaapkamer.

In woonkamer werden 2 Hue Iris lampen opgesteld, gecombineerd met Lightstrip van 2 meter boven en achter kast, alles aangestuurd door één dimmer switch.
In keuken hangt een Runner met 3 spots boven de tafel, aangevuld door een extra Runner spot boven het aanrecht. Beide worden bediend door afzonderlijke dimmer switch.
In de slaapkamer heb ik Hue White Ambiance lampen in bestaande fitting van plafondspot gedraaid, bediend door een dimmer switch.

De spots in de keuken en de slaapkamer zijn van type “White Ambiance” en kunnen alle schakeringen van wit licht weergeven van koud wit tot warm geel. Hierbij kan de kleur dus niet gewijzigd worden maar kunnen lichtsterkte en -temperatuur wel naar believen worden ingesteld.
De lampen in de woonkamer zijn “White en Color Ambiance”, waarbij dus zowel kleur, sterkte en temperatuur van het licht bepaald kan worden.

In de keuken wilden we zowel over een heel functionele, klaar verlichte ruimte kunnen beschikken voor wanneer er wordt gewerkt, de tafel wordt daar immers ook vaak gebruikt voor huiswerk door de kinderen, als over een aangename warme lichtomgeving voor de momenten van de maaltijd. Lichtsterkte en -temperatuur waren daar dus belangrijk, maar het was niet onze bedoeling daar met meerdere kleuren te gaan werken.
Een beetje hetzelfde verhaal voor de slaapkamer, waar de plafondspots zowel voor een functionele, klare werk- en studeeromgeving moeten zorgen, maar eveneens een aangename sfeer kunnen creëren om ’s avonds in bed nog wat te lezen of zelfs als nachtlampje dienst te doen.

In de woonkamer wilden we een stapje verder gaan. Die ruimte moet uiteraard helder verlicht kunnen worden als werkomgeving bij huishoudelijke taken, maar we willen tevens een aangenaam klimaat om gezellig met bezoek in de salon te kletsen of voor een ontspannen etentje aan de tafel. Gezien we hier toch wel de meeste tijd doorbrengen ’s avonds wilden we daar ook allerlei sferen kunnen oproepen via kleuren op de heldere muren en plafond, en dit zonder in extra lampen te moeten voorzien.
Daarom kozen we daar dan ook voor de “White Ambiance & Color” lampen uit het Hue-gamma. Omdat we de lampen zoveel mogelijk uit de weg en het zicht wilden hebben opteerden we voor twee Iris LivingColors armaturen op de kast, één aan weerszijde van de televisie, aangevuld met een twee meter lange lightstrip bovenop de servieskast, onzichtbaar op ongeveer 40 centimeter onder het plafond naar boven gericht.

Het gebruik

De installatie van het Philips Hue systeem is even eenvoudig als intuïtief. Wel is een stabiele wifi-verbinding hierbij een absolute noodzaak.
Eerst wordt de app geïnstalleerd op de smartphone, daarna wordt de Hue Bridge geplaatst. Dit kleine, vierkante “doosje” vormt het hart van het systeem en verbind je zowel met netstroom als met een netwerkkabel vanaf je router of modem. Van zodra alles verbonden is kan je de app jouw bridge laten zoeken, wat meestal probleemloos verloopt, waarna je klaar bent om lampen te installeren.

Een nieuwe lamp toevoegen verloopt in de meeste gevallen op dezelfde manier: je installeert de lamp in de fitting of, indien er een armatuur bijhoort, plaats je deze best eerst even in de buurt van de bridge, en schakelt de stroom in.
In de app ga je bij “instellingen” naar “light setup” en druk je op “toevoegen”. Meestal wordt na enkele seconden scannen de nieuwe lamp vlotjes gevonden waarna je deze een logische naam kan geven zodat je deze bij meerdere lampen makkelijk in de lijst terugvindt.
Daarna ga je naar “room setup”, kies je een bestaande kamer of maak je een nieuwe aan een voeg de nieuwe lamp uit de lijst eraan toe.
Vanaf nu kan je je lamp gaan gebruiken en bedienen. Op eenzelfde manier kan je eveneens accessoires zoals schakelaars of bewegingssensoren aan kamers toevoegen, en zo je systeem naar believen uitbreiden.

Alle lampen zijn zowel te bedienen met een draadloze Dimmer Switch schakelaar als via de app.

De Dimmer Switch is een eenvoudige schakelaar met vier grote knoppen en bestaat uit twee delen: een magnetisch muurplaatje en de schakelaar zelf. Het muurplaatje kan bevestigd worden door de magneten, door aanwezige 3M kleefstrips of eventueel met behulp van enkele schroeven. De schakelaar zelf klikt moeiteloos op het plaatje door de magneten, waardoor het één geheel lijkt, maar kan er dus ook gewoon van los geplukt worden en zo als afstandsbediening dienen voor de gekoppelde Hue-lampen. Dit maakt hem dan ook uitermate geschikt voor gebruik in bv de slaapkamer waar je de schakelaar gewoon naast bed kan leggen bij het slapengaan om zo de nachtlampjes aan te steken of te doven, en hem bij het verlaten van de kamer gewoon naast de muur weer in zijn houder klikt.
Deze dimmer switch is een prima alternatief voor wie niet constant de smartphone bij de hand heeft of niet telkens de app wil openen om de lichten te bedienen.

De grote knoppen zijn eenvoudig in gebruik en laten toe de gekoppelde lampen aan- of uit te schakelen en meer of minder te dimmen. Daarenboven kan je door meerdere keren op de “aan”-knop te drukken kiezen om de laatst gekozen instelling voor je lampen terug te activeren of om te switchen tussen vier presets. Deze zijn bij levering voorgeprogrammeerd, maar kan je eenvoudig wijzigen via de app.
Hoeveel lampen met één schakelaar bediend worden stel je zelf ook in via de app, dit kan gaan van één enkele lamp over de lampen in één kamer tot alle lampen in de woning.

Deze schakelaar volstaat dus om het dagelijkse gebruik van de lampen eenvoudig te houden, maar wil je de meer geavanceerde functies van het systeem gebruiken dien je toch even de app te openen.

Alle lampen die ikzelf gebruikt heb verspreiden een heel aangenaam en diffuus licht. Binnen de ecosysteem van Hue vind je drie soorten lampen terug: white, white ambiance of white en color ambiance, elk met hun eigen kenmerken en doelgebruik.
White lampen geven één enkele soort “wit licht” weer waarbij je enkel de lichtstrekte kan regelen. Een lamp met een dimmer om het kortweg te stellen. Dit zijn uiteraard de goedkoopste lampen uit het gamma, ze kosten ongeveer 19 euro en zijn te vinden met een E27 of GU10 aansluiting. Deze zijn dan ook prima geschikt om een gang of trappenhal te verlichten waarbij de lichtsterkte wel regelbaar is en de lampen eventueel kunnen aangestuurd worden via sensoren en timers, maar zonder verdere toeters of bellen.

White ambiance lampen (en armaturen met deze ingebouwd) zijn vergelijkbaar met de white-reeks, maar naast lichtstrekte is ook de temperatuur instelbaar van koud wit tot warm gelig licht en alles daar tussenin. Deze kosten haast het dubbele van hun kleine broertjes, je vindt ze vanaf 35 euro, en deze zijn uitermate geschikt voor alle leefruimten waar gekleurde sfeerlampen niet nodig zijn. Ideaal dus voor keuken, slaapkamer, badkamer en dergelijke.

Bij de white en color ambiance lampen kan je naast alle voorgaande opties ook nog eens de kleur zelf gaan bepalen uit een pallet van 16 miljoen kleuren. Ze geven een heel rijk en warm licht waarin het aangenaam vertoeven is op elk moment van de dag of nacht. Deze zijn dan ook de duurste uit het gamma, je zal ongeveer 59 euro moeten neertellen voor één lamp.

De lightstrips vallen ook onder de white en color ambiance. Dit is een flexibele strip, aan één kant voorzien van LED-lampjes en aan de andere van 3M kleeftape voor bevestiging, en deze zijn ideaal om achter of onder meubels te bevestigen. Een strip is 2 meter lang, en via verlengstukken van telkens één meter verlengbaar tot een maximum van 10 meter. De basisstrip van 2 meter kost 79 euro, de verlengstukken komen op 24 euro per meter. Niet direct goedkoop, maar ze geven wel een spectaculair effect aan een ruimte. Meestal heb je er ook niet veel van nodig gezien één enkele strip al snel een lichtopbrengst van 1600 lumen heeft.

Wanneer je meerdere lampen in een ruimte plaatst kan je niet enkel van elke lamp de kleur, temperatuur en intensiteit bepalen, je kan ze ook perfect op elkaar afstemmen. Daartoe kan je in de Hue app met één enkele klik kiezen om in een kamer een bepaalde “scene” toe te passen. Je kan daarenboven zelf scenes aanmaken, hetzij manueel hetzij gebaseerd op een kleurige foto, en na enkele klikken op het scherm wordt de hele ruimte in de door jou gekozen sfeer ondergedompeld. Voor een optimaal effect zijn witte of lichtgekleurde muren en plafonds aangewezen, maar dan is zelfs bij klaarlichte dag het resultaat soms echt wel spectaculair te noemen. Dit is wat Philips “painting with light” noemt en heeft het grote voordeel dat de sfeer in een kamer geen twee dagen na elkaar dezelfde hoeft te zijn.
Een groot voordeel hierbij is dat het verbruik van de Philips Hue lampen gelukkig heel laag ligt, de lampen van 806 lumen verbruiken nauwelijks 9.5 Watt, heel wat minder dan een klassieke lamp dus. Daarnaast worden deze LED-lampen ook niet echt warm waardoor het geen enkel probleem is wanneer ze hele dagen lang gaan branden.

Mijn mening

Het Philips Hue verlichtingssysteem is wat mij betreft één van de beste aankopen in huis. Het heeft een aantal voordelen als spaarzaam door het lage verbruik, veilig omdat de lampen geen hitte genereren en handig omdat er allerlei snufjes als detectoren op aangesloten kunnen worden en alles geautomatiseerd kan worden, maar het doet vooral wat met de sfeer in huis. Uiteraard is dat een heel persoonlijk iets, de ene mens is daar al gevoeliger voor dan de andere. Op mij heeft het licht in een ruimte, en dan zeker wanneer het buiten wat donkerder wordt, een heel grote invloed. Komt daar nog eens bij dat mijn ogen erg gevoelig zijn voor directe verlichting, daar heb ik gewoonweg een afschuw van, en dus ben ik al snel gevallen voor de charme van dit systeem.

In slaapkamer en keuken ga ik de verlichting louter functioneel gebruiken, ik ontsteek de lichten om beter te kunnen zien wanneer nodig en speel wel eens met de dimmer om bijvoorbeeld te lezen in bed, maar in de woonkamer is de Hue echt wel een prominente rol gaan spelen. Dit is dan ook de ruimte waar ik in huis het meeste vertoef, en het valt me op dat ik ook bij klaarlichte dag de leds laat branden in allerlei kleurcombinaties, gewoon om een sfeer te creëren, zelfs wanneer ik gewoon aan de computer zit te werken. Dit “spelen met licht” maakt de ruimte heel wat aangenamer en geeft ze een extra dynamiek. Het blijft immers niet zomaar bij het instellen van een bepaalde kleur op de muren en plafond, er zijn een aantal (gratis) apps beschikbaar die het gebruik van Philips Hue absoluut verslavend maken. Met één druk op de knop kan ik in mijn woonkamer immers het verloop van de zon in de savanne simuleren, een kunstmatige versie van het noorderlicht laten weerspiegelen of de kamer in de warme gloed van flakkerende kaarsen of haardvuur laten baden. Netjes toch? Neem daarbij dat ook gezondheidsexperts steeds meer het belang van lichttherapie gaan promoten en het met deze Hue perfect mogelijk is ’s ochtends een energie-boost te krijgen door gesimuleerd zonlicht en ’s avonds de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te stimuleren door het licht geleidelijk aan te laten doven alsof de avond in de kamer valt, en je begrijpt wel waarom ik zo enthousiast loop van deze toepassing. Het is een heel grote aanwinst in de woning en heeft zeker een toegevoegde waarde.

Wat zijn de eventuele nadelen van dergelijk systeem? In eerste instantie is er al de noodzaak om overal in de woning waar je van Philips Hue gebruik wil maken over een stabiele wifi-verbinding te beschikken. Dit lijkt misschien banaal, maar vormt nog steeds in heel wat woningen een probleem, er zijn vaak wel plaatsen waar de draadloze verbinding het laat afweten, en gezien de aansturing van dit verlichtingssysteem via deze verbinding loopt kan dit wel eens voor problemen zorgen.
En dan is er uiteraard nog het prijskaartje. Wanneer je de hele woning van Hue-lampen wil voorzien kan dit toch aardig oplopen, zeker nu er toch heel goedkope, degelijke lampen, led en andere, in de winkelrekken liggen. Je kan de prijs wel wat drukken door niet overal zomaar de duurste Hue-lampen te gaan gebruiken, maar dan nog tikt de rekening wel aan. Zeker als je echt voor spectaculaire effecten wil gaan heb je immers meerdere lampen nodig, ik heb woonkamers gezien met acht tot tien lichtpunten. Wanneer je dan even rekent aan minstens 59 euro per lamp, aangevuld met eventueel enkele lightstrips en muurspots aan 79 euro per stuk en aangestuurd door een bridge en dimmer, ook telkens aan 59 per exemplaar, dan kom je toch al snel aan enkele honderden euro’s voor één enkele kamer. Het is dus zeker aangewezen om hier een beetje “strategisch” te werk te gaan en niet zomaar het hele huis ineens aan te pakken. Kamer per kamer, met prioriteit in de ruimtes waar je het meeste aanwezig bent, en zelfs daarbij even afwegen of wel overal de dure White Ambiance & Color lampen nodig zijn of deze eventueel vervangen kunnen worden door de White Ambiance varianten. Het systeem laat het prima toe “modulair” te werk te gaan en op latere tijdstippen alles gewoon verder uit te bouwen, kwestie van geen financiële aderlating te veroorzaken.
Nog enkele tips die ik in dit verband kan meegeven: soms kan het interessant zijn één of meerdere starterspakketten aan te kopen in plaats van losse onderdelen. Deze pakketten bevatten meestal een bridge, enkele lampen en eventueel een dimmer switch, en wanneer je zinnes bent op termijn meer dan één verdieping in je huis van Hue te voorzien is dit nooit verloren. Je zal dan mogelijks wel meer dan één bridge nodig hebben, en hoewel de aankoopprijs van het pakket niet min is ligt deze toch gevoelig lager dan van alle onderdelen afzonderlijk. Daarnaast lopen er soms promoties waarbij je gouden zaken kan doen, en is vergelijken van winkels echt een must. Zonder namen te noemen heb ikzelf ondervonden dat je tot meer dan 10 euro per lamp kan besparen door even alle winkels en prijzen naast elkaar te leggen.
Nog een praktische tip: Hue-lampen hebben een E27 of GU10 aansluiting, maar er zijn heel goedkoop koppelstukjes beschikbaar om de lampen ook in andere fittingen te kunnen gebruiken. Je zou er versteld van kunnen staan welk mooi effect een “gewone” vloer- of tafellamp kan hebben wanneer er een Hue-lamp ingedraaid wordt. Het is dan ook zeker niet nodig alle bestaande armaturen af te schrijven en te vervangen door dure Philipsarmaturen, mits even passen kan je de bestaande armaturen vaak gewoon hergebruiken.

Een laatste punt dat ik hier toch even wil aanhalen is het belang van een doordacht lichtplan. Alvorens van start te gaan, naar de winkel te hollen en de wagen vol Hue-apparaten te gooien kan je best even stilstaan wat je precies nodig hebt en hoe je aan de slag wil. Welke lampen of armaturen passen best in je woning of kamer, waar kan je beter werken met strips en waar met losse lampen, waar met gekleurd en wit licht en zo verder. Er zijn goeie programma’s beschikbaar om een simulatie te maken waarbij je direct het effect van aanpassingen in de verlichting van je ruimte kan zien en inschatten. Sommige laten het zelfs toe effectief foto’s van je eigen kamers te uploaden waardoor je echt wel een heel realistisch beeld krijgt van hoe het er allemaal komt uit te zien en wat elke wijziging in je verlichting zoal teweegbrengt. Je kan deze simulators vaak vinden via de websites van de grotere verlichtingswinkels.

Als extraatje wil ik jullie toch ook volgende YouTube-video niet onthouden. Hierin brengt HD Geek Review de vele mogelijkheden van het Philips Hue systeem heel mooi in beeld en geeft hij een voorsmaakje van wat je zoal met een goed doordacht systeem kan bereiken. Moet leuk vertoeven zijn in zijn woonkamer…

Conclusie

Design
Gebruiksvriendelijkheid
Installatie
Features & mogelijkheden

Pro’s

 • Makkelijk te installeren
 • Mooie & warme kleuren
 • Compatibel met Apple Homekit
 • Makkelijk & traploos dimbaar
 • Modulair uitbreidbaar & geschikt voor alle ruimtes

Contra

 • Nogal prijzig, zeker bij uitgebreid systeem
 • Stabiele wifi-verbinding noodzakelijk
 • Philips Hue bridge noodzakelijk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *